Grøn Sti - 400.000 km og 50 meter

mursejler
Mursejler
Mursejler – en mesterflyver De skriger i himlen. Kig op i luften en sommerdag og du ser en af verdens bedste flyvere, Mursejleren. Lever i Danmark om sommeren. og det centrale Afrika om vinteren. På vingerne dag og nat. Spiser og sover flyvende. Det bliver til mere end 400.000 km om året!
farveladefuglen
Stillits
Farveladefugle Stillitsen stod forrest, da Vorherre gav fuglene farver. Hvis man er heldig kan man nyde synet af farveladefuglen her i parken. Den kan også høres. Lyt efter en fuglestemme, der lyder som en lidt rusten cykelkæde.
kristkirken
Kristkirkens tårn set fra vest – ca. 1935
495 år er ingen alder Kristkirkens usædvanlige tårn fra omkring år 1520 med et højt bræddebelagt spir havde tidligere en lanterne allerøverst, der fungerede som sømærke for de søfarende i området. Tårnet, der har et ur i hvert verdenshjørne, blev totalrenoveret i 2014.
 
 
5.1-Kirken set fra vest - ca. 1965
Kirken set fra Mellemgade i sne – ca. 1965
Tønder Kristkirke Tønder Kristkirke er bygget sammen med resterne af Sct. Nikolai Kirken, der lå hvor Kristkirken nu ligger. Sct. Nikolai Kirken opstod omkring 1350 og overlevede reformationen, men måtte rives ned i 1591. Tårn og vestgavl blev dog bevaret, og her blev den nye Kristkirke bygget til. Kristkirken vidner om, at Tønder engang har været en meget rig by. Der findes næppe en kirke i Danmark, der er så værdifuldt indrettet. Desuden har der ved Tønder været to kapeller.
5.1-B1359.2 Realschule 1910
Realschule – ca. 1910
Tønder Gymnasium Den ældste del af gymnasiet blev sammen med en rektorbolig opført i 1909-10 af den kendte Tønder-arkitekt og stadsingeniør (1910-1926) Lauritz Thaysen. Bygningen blev fra starten brugt som kommuneskole, senere realskole og efter genforeningen overtaget af staten og omdøbt til Statsskolen, der endnu senere blev til det nuværende Tønder Gymnasium. Mens skolen fungerede som ”Realschule Tondern”, var der tale om skolegang kombineret med opdragelse og streng disciplin. I 1910 var der indskrevet 152 elever, der også blev belært om, hvordan de skulle begå sig i fritiden. Skolen blev i mange år også kaldt for ”den sorte skole”.
 
Kilder til fortsat fordybelse: